Centar Ozalj

Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj

03.studenog, svečano smo proslavili završetak transformacije našeg Centra te postali Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj. Svojim su nas dolaskom razveselili i počastili: ministrica i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, direktorica Mental Health Initiative (Open Society Foundations) Judith Klein, predsjednica Udruge za promicanje inkluzije Prof. Borka Teodorović, edukatori Patti Scott i Dave Hasbury iz organizacije Neighbours Inc. i gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić.

Prije godinu dana obilježili smo zatvaranje naše zgrade u Zorkovcu, gdje su osobe s intelektualnim teškoćama koje su bile obuhvaćane dugotrajnim institucionalnim oblikom smještaja provela većinu svog života. Tada su uređeni prvi stanovi i naši su korisnici krenuli u život u zajednici. U ovoj godini uredili smo ostatak potrebnih stanova i kuća za iseljavanje svih naših korisnika. Danas uslugu organiziranog stanovanja pružamo za 80 korisnika u 19 stanova i kuća na području gradova Karlovca i Ozlja. Korisnici se vrlo brzo prilagođavaju novom životu, te tako danas bez stalne podrške asistenata stanuje 17 korisnika. Preko 40 korisnika regionalizirano je u županije iz kojih potječu gdje primaju uslugu organiziranog stanovanja kod drugih pružatelja.

Svakodnevno smo svjedoci velikih promjena, od kojih neke možda djeluju i malo, nekome tko nije doživio institucionalni oblik smještaja. Sve te promjene i radost u očima naših korisnika bili su glavni motivirajući pokretač u ovom cjelokupnom procesu.

Tijekom svečanosti prikazan je kratki film o našem Centru koji uspoređuje načine života u domu i danas u stanovima. Ovo su neke izjave naših korisnika koji danas žive novim životom:

˝Došla sam u Jaškovo 1991. godine. Prošle sam godine otišla živjeti u stan sa svojim dečkom. Najprije smo imali asistentice, ali sada ih više nemamo. Od prvog sam dana jako, jako zadovoljna, jer sam dobila svoje ključeve. Mogu ići kud god hoću: u dućan, kafić i ljekarnu. Mogu sama kuhati, speći fritule i oprati veš. Na Jaškovu imam svoj vrt. Posadila sam povrće za ljeto (papriku, paradajz, krastavce, peršin, salatu). Ja ne mogu zalijevat, pa će to radit Kruno. Sjedit ću na klupici u hladu i gledat kako vrt raste.˝
(Tina Đukić)

˝U domu sam živio 37 godina. Ponosan sam kad samostalno odem u trgovinu i na pregled u bolnicu. Volim svoje asistente i pripremam ručak s njima. Puno je mirnije.˝
(Damir Ozvačić)

˝Učio sam se kuhat, peć meso, idem na kavu, idem po kruh, rižu, palente. U stanu mi je bolje, jer me zastupnik podržava da nađem posao. Volio bih raditi. Katarina mi isto na kompjuteru traži posao. Ali je teško naći posao i nije lako. Treba raditi.˝
(Zdravko Jurčić)

Svečanošću je ujedno obilježen i završetak glavnih aktivnosti projekta ˝Put u život˝ koji je financiran od strane Instituta otvoreno društvo, Inicijative mentalnog zdravlja (Open Society Institute, Mental Health Initiative). Direktorica navedene inicijative, gđa. Judith Klein u dirljivom je govoru ovo događanje opisala kao najznačajniji uspjeh unatrag 18 godina njenog rada i dolazaka na područje Hrvatske.

Resorna je ministrica Milanka Opačić istaknula važnost procesa deinstitucionalizacije za sve institucije sličnog tipa u Hrvatskoj. Zajedno s ravnateljicom Centra Ozalj postavila je ploču s novim nazivom: Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj.

Osim navedene usluge organiziranog stanovanja, Centar razvija i niz novih usluga u zajednici: psihosocijalnu podršku kod pružatelja usluge, psihosocijalnu podršku u obitelji, pomoć pri uključivanju u programe odgoja i obrazovanja i ranu intervenciju. Pa tako, sada ipak nismo na kraju puta, već na prekretnici i početku novog puta.