Centar Ozalj

Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj

Dana 30. 6. 2022. održana je tribina samozastupnika ˝Pravo na rad i zapošljavanje˝ te završna konferencija na projektu ˝Podrška za neovisnost˝ u dvorani slatkovodnog akvarija Karlovac, Aquatici, kojima je prisustvovalo pedesetak posjetitelja.

Tribinu samozastupnika vodili su članovi Udruge za samozastupanje Karlovačke županije. Na tribini se je raspravljalo o vrlo važom pravu u životu osoba s intelektualnim teškoćama, pravu na rad i zapošljavanje. Svoje su izlaganje obogatili vlastitim iskustivima u svijetu rada. Dugi niz godina sudjeluju u radu na poljoprivredi u Jaškovu, gdje proizvode voće i povrće koje koriste u vlastitim domaćinstvima. Ujedno, prije nastupa zaraze korona virusom, radili su u području etiketiranja proizvoda za tvrtke dm-drogerie markt i Kaufland, te se nadaju skorom povratku na radna mjesta. Trenutno su angažirani i na sklapanju obujmica, a koje mogu provoditi u vlastitim domovima. Samozastupici su iznijeli svoje dojmove i istaknuli sve dobrobiti koje imaju od rada: osjećaju se korisnima, uključenima, stjeću nova znanja i poznanstva, a i vesele se novčanoj nagradi koju mogu potrošiti u skladu s vlastitim izborima.

Na završnoj su konferenciji izneseni brojačani pokazatelji rezultata projekta, ali i istaknute dobrobiti usluge organiziranog stanovanja, pružanje koje je financirano projektom, te opisane ostale provedene aktivnosti. Ukratko, u okviru projekta je 41 osoba s intelektualnim teškoćama primila uslugu organiziranog stanovanja, a njima je podršku pružalo 29 asistenata, 5 je stručnih radnika sudjelovalo u superviziji, 29 je asistenata sudjelovalo u edukaciji o aktivnoj podršci osobama s intelektualnim teškoćama, održane su dvije tribine samozastupnika, održavana je i uređivana internetska stranica s informacijama o projektu, izrađeni su promidžbeni materijali i održana početna konferencija, provedena je evaluacija učinaka usluge organiziranog stanovanja, nabavljeno jedno kombi vozilo te financiran jedan administrativni djelatnik.

Kao islustrativni presjek i prikaz vodećeg elementa u projektu, usluge organiziranog stanovanja, snimljen je video prikaz u trajanju od 20 minuta.